Belépés

Fitnesz világbajnok és ExperiDance táncos: Bistei Judit

 

Bistei Judittal, az ExperiDance táncegyüttes alapító tagjával legújabb produkciójuk, az Omegával közösen létrehozott Gyöngyhajú lány kapcsán ismerkedtünk meg. Judit a tánc mellett tavaly elnyerte a fitness világbajnoki címet Bangkokban, ami egy újabb fejezetet nyitott az életében. Beszélgetésünk során bevezetett minket a fitness világ és életmód, illetve a színházi élet kulisszatitkaiba, és hogy közben miként fedezte fel saját nőies oldalát.

 

– Mi volt előbb, a tánc vagy a testépítés?

– Tánc. Gyerekkorom óta táncolok, hét évesen kezdtem el néptáncolni otthon, Sajószentpéteren, később a Táncművészeti Főiskolára mentem, ahonnan egyenes ágon kerültem be az ExperiDance-be. A testépítéssel és a fitnesszel igazából csak egy pár éve kezdtem el foglalkozni. Azt is a tánc miatt, mert a komolyabb emelések és látványosabb táncmozdulatok miatt úgy éreztem, hogy szükségem van egy kis izomerősítésre. Emiatt kezdtem el edzőterembe járni, és ott figyeltek fel rám, hogy esetleg jó alkatom lenne a versenyzéshez is. Végeredményében így kerültem közel ehhez a részéhez az életemnek. Nagyon sok jó élményt adott és ad a fitnesz. Érdekes, azt hiszem, ezt még sose mondtam, de a méretemből adódóan én az együttesben is mindig az aranyos karaktereket személyesítettem meg a darabokban. A versenyeken ezzel ellentétben a nőiességre kíváncsiak, és nagyon élveztem, hogy végre elkezdhettem a női oldalamat is megmutatni a színpadon. Úgy érzem, hogy ez belül is egy kicsit a nőiesség felé terelt.

– Mennyi időt vesz igénybe egy ilyen versenyre való felkészülés a számodra? Mi az, amire ilyenkor figyelned kell?

– Maga az edzés egész évben tart. Ám amikor elhatározza az ember, hogy az adott versenyszezonban elindul, egy több hónapos felkészülésnek néz elébe. Például február másodikán döntöttem el, hogy versenyezni fogok, és május másodikán volt az első versenyem. Ettől kezdve oda kell figyelni, hogy mit eszik az ember. Elsődlegesen csirkemellet, rizst, zöldséget szoktam fogyasztani ilyenkor, az édességet pedig abszolút ki kell iktatni az étrendből. Amit még lehet ilyenkor enni, az a zab, fehérje, esetleg táplálékkiegészítők. Aztán ahogy közeledik a verseny, úgy szigorodik a diéta. Az utolsó héten például már nem is fűszerezem, sózom az ételeket, illetve az utolsó öt napban már a szénhidrátot teljesen ki kell iktatni, amikor már végleg szálkásít az ember a verseny előtt. De például a világbajnokság előtt volt egy 12 hetes elég komoly diétám, amikor tényleg csak csirkemell, rizs, zöldség és zab volt az étrendemben.

– Nem túl megerőltető így a kettő együtt? Hogy marad erőd így a táncra?

– A versenydiéta mindig egy abszolút személyre szabott dolog, nekem is mindig úgy volt kialakítva, hogy annyi szénhidrátot vigyek be a szervezetembe, ami biztosítani tudja a megfelelő energiaforrást a fellépésekhez. Úgy volt mindig időzítve, hogy a szénhidrátot az előadás előtt egy-két órával fogyasztottam el, hogy bírjam a tempót. Ettől függetlenül azért nehéz, mert fáradékonyabb az ember, főleg a diéta vége felé, a koncentráció is meggyengül. De nagy a motiváció. Össze se lehet hasonlítani a kettőt. Mindig szoktam mondani a lányoknak, hogy az a motiváció teljesen más, amikor elhatározza magát az ember, hogy versenyre megy, mint amikor valaki kitalálja, hogy akkor most lead egy pár kilót. Ha versenyre készül az ember, nem gondolkodik azon, hogy most valamit megehet-e vagy sem. Egyszerűen nem lehet, és kész.

– Hogyan tudod összeegyeztetni ezt a két világot az életedben? Tudsz merítkezni az egyikből a másikba?

– Mindenképpen. Legutóbb ugye a világbajnokságra össze kellett állítani egy körülbelül másfél perces előadást, amelyben az ExperiDance-es táncelemeket ötvöztem. Ott például nagyon jól jött a táncos háttértudás. Illetve úgy gondolom, hogy a színpadon is nagy előny, hogy fitnesszel foglalkozom, mert olyan technikai elemeket tudok elsajátítani, amihez igenis szükséges az erőnlét, és nem csak a technikai tudás.

– Gondolom sokan feltették már neked ezt a kérdést, de engedd meg, hogy most én is megtegyem. Milyen érzés világbajnoknak lenni?

– Nagyon jó. :) :) :) Nagyon lassan fogja fel az ember, hogy ez megtörtént vele, és néha már úgy gondolom, hogy ez már csak a múlt. De ha mélyen belegondolok, akkor ez egy nagyon jó dolog, és jó visszagondolni rá, hogy végigcsináltam a felkészülést, ott voltam és végighallgathattam a magyar himnuszt.

– Vannak távolabbi terveid? Feltételezem nem ez a végpontja ennek a történetnek.

– Semmiképpen sem. Ilyenkor több lehetőség is áll az ember előtt. Amit tudni kell, hogy én sportmodell kategóriában álltam színpadra fitneszben, de a világbajnokságon ez a kategória még nem volt elfogadott tavaly, ezért a világbajnokságon sima fitnesz kategóriában indultam. Most újra felállhatnék sportmodellben, mert idén már elfogadott kategória lett a világbajnokságon is, vagy pedig kihagyok két évet a versenyzésből, és akkor profi pályán próbálkozom tovább. Úgyhogy most e két választás között vacillálok. Igazából a szívem afelé húz, hogy megpróbálni magam egy profi kategóriában, de két év kimaradás lenne, mert nem lehet egyik szövetségből csak úgy átigazolni a másikhoz, mert az bírsággal járna.

– Az is összeegyeztethető lenne még a tánccal?

– Igen, ugyanúgy. Gyakorlatilag a felkészülés rajtam múlik, hogy hogyan oldom meg, eddig is így volt. Az hogy a versenyre, hogyan jutok ki, megegyezés kérdése, az hogy kiengedett az együttes most is a világbajnokságra, úgy gondolom, hogy a jövőben sem okozna majd gondot.

– Melyik a kedvenc szereped? Mi jelentette a legnagyobb kihívást a számodra?

– Mindegyik szerepemet nagyon szeretem. Nem legnagyobb kihívás volt, inkább úgy fogalmaznék, hogy az eddigi leghálásabb szerepem az a Ludas Matyi történetében a kis Liba, ami ugyan nem a nőiességről szól, de azért gondolok rá így, mert őt mindig nagyon megkedvelik a nézők. De életem első nagy sorsfordító szerepe, amelyben már a nőiességet élhettem meg, az a Bartók darabunkban volt a királylány szerepe. Azt egy igazi mérföldkőnek értékelem az életemben.

– Szoktál saját ötleteket javasolni a sminkben, jelmezben? Mennyire érdekel ez az oldala a színpadi világnak?

– A fitnesznél ez teljesen egyéni ízlésre van bízva, ott maximum az edző tanácsát szoktuk kikérni, illetve már egy világversenynél azért a magyar bírák is besegítenek. De összességében ott én választom ki, hogy milyen színt, milyen díszítést szeretnék az adott bikinire vagy például a világbajnokságra a kis jelmezemet is húgom, Bistei  Zsuzsanna tervezte, úgy hogy közösen összeültünk és teljesen az én egyéni ízlésemre szabtuk a kinézetet. Az együttesben teljesen már, mert ott speciális jelmeztervezőnk van, és ő mondja meg, hogy kinek mit kell felvenni, persze lehet minimális igényeket támasztani felé, illetve most már annyira régóta dolgozik velünk, hogy ismer minket, ezért tudja, hogy kinek mi áll jól. Sminkben pedig szintén a sminkesünk irányít, ő ad tanácsot, hogy hogyan sminkeljük ki magunkat.

– Mi a véleményed a Gyöngyhajú lány című darabról? Mennyire szereted te magad az Omega számait?

– Nagyon szeretem őket, szinte kivétel nélkül minden számot ismertem korábbról, ami bekerült a darabba, úgyhogy nem volt nehéz velük dolgozni. Nagyon szeretem ezt a fiktív kis mesevilágot. Illetve nagyon szeretek színészekkel együtt dolgozni, az mindig egy új színfolt az együttes életében, amikor élő zenére és élő énekhangra dolgozunk az mindig egy pluszt ad az előadáshoz.

Képek:

Szöveg: Molnár Bianka, fotó: Dala Gábor

 

 

Olvasóink értékelése:  / 3
ElégtelenKitűnő 

You have no rights to post comments

Kiemelt hirdetések

Professzionális márkák

Legolvasottabb írások

Életmód / Megnyilt: V4 ART CONNECTS képzőművészeti kiállítás-sorozat
V4 ART CONNECTS címmel képzőművészeti kiállítás-sorozat nyílt a Budavári Mikvében és a...
Életmód / A vashiányról...
A nem megfelelő táplálkozás egyik következménye: VASHIÁNY Amikor a szervezetben nincs elég...
Életmód / Gyere a Zselicbe!
Nem is gondolnánk, mennyi csodát rejteget a Zselici Tájvédelmi Körzet! A Somogy és Baranya...