Belépés

Dobogós magyarok a világ legjobb sminkesei között Londonban!

Dobogós magyarok a világ legjobb sminkesei között Londonban!

 

 

 

 

 

Magyar sikerek születtek az idei év első rangos nemzetközi sminkversenyén, Londonban. Az Alexandra Palace-ban tartott 2 napos IMATS rendezvényen a professzionális dekorkozmetikumokat felvonultató szakmai konferencia mellett bemutathatták tudásukat a tanuló sminkmesterek is. Ebben a kategóriában kiemelkedő eredményeket értek el a magyarok: a 2. és a 3. helyezett is tőlünk érkezett a dobogóra. A Bertalan Viktória Sminkiskola tavaly végzett tanulóját, Drucker Kunkuma , a büszke második helyezettet kérdeztük élményeiről.– Az IMATS a sminkszakma egyik kiemelkedő nemzetközi rendezvénye, kifejezetten sminkmesterek számára. Életem első versenye volt ez, hiszen még kezdőnek számítok, alig egy éve, hogy elhatároztam, hogy szeretném a sminkelést profi módon megtanulni, így kerültem a Bertalan Viktória Sminkiskolába, ahol gyakorlatilag még jobban megszerettem ezt a szakmát. Az IMATS rendezvényén volt egy kiírás a tanuló sminkmestereknek, ezen szereztem meg a második helyet.


– Hogy találtál rá a versenykiírásra?
– Miután nagyon érdekelnek a szakmai újdonságok, érdekességek, sokat olvasom a friss információkat, a bemutatkozási lehetőségeket. Így találtam rá az interneten erre a rangos és nemzetközi szakmai rendezvényre, valamint a versenyre, amit ekkor tartanak. Nem is volt kérdés, hogy beneveztem, hisz egyből nagyon megtetszett a kiírás, nem akartam kihagyni az alkalmat. Rengeteg videót végignéztem bloggerektől és sminkesektől, akik összefoglalót készítettek a kiállításról, és megmutatták, hogy micsoda csoda dolgokat vettek, és kikkel találkoztak… Nem is beszélve arról, hogy olyan márkák képviseltetik magukat ezen a londoni rendezvényen, amelyek itt Magyarországon vagy akár Európában máshol nincsenek jelen.
Az előadók is kihagyhatatlanok. Olyan szakmai szemináriumok sorozatát adja ez a kétnapos konferencia, melyeken világhírű, elismert sminkmesterek osztják meg titkaikat, avatnak be azokba a bizonyos "apró trükkökbe".
A verseny pedig hatalmas szakmai és emberi kihívás volt. Már az, hogy több száz jelentkező közül bejutottam, és lehetőséget kaptam a részvételre, hatalmas elismerés. Egy álomom vált valóra, amikor Bertalan Viktória, a mesterem közölte velem a jó hírt, hogy beválasztottak a nyolc döntős közé. A boldogságtól a nyakába ugrottam, és örömkönnyekben törtem ki.

 

– Milyen alapképzettséggel, milyen segítséggel mentél ki?
– A Bertalan Viktória Sminkiskolába jártam, ahol elvégeztem a tízalkalmas Smink Alaptanfolyamot, és egy hat alkalomból álló Haladó Tanfolyamot, ahol a fashion, színház és kifutó sminkekkel foglalkoztunk. Imádom ezt a világot, és nagyon élveztem, a mai napig élvezem a tanulást! Nagyon sokan segítettek és segítenek ebben. Először is, a férjem, Juhász Ákos képző- és iparművész, aki folyamatosan bíztat, hogy haladjak előre az utamon. Bertalan Viktória, a sminkmesterem, aki megtanított sminkesként gondolkodni, a kihívásokkal farkasszemet nézni, mindig a maximumra törekedni, szépen dolgozni az arcon. Lázár Sára, az én gyönyörű és profi modellem. Vele szinte egy emberré kovácsolódtunk, tökéletes harmóniában dolgoztunk. Gláser Ágnes, stylist és barát, aki a nagy hajrában időnként lelket és erőt kalapált belém. Nyíri Éva nemzetközileg elismert ruhatervező, akinek az alkotásai láttán mindig elakad a lélegzetem. Nagy rajongója vagyok! Azonnal tudta, hogy mi az, ami nekünk kell. Végtelenül büszkén mutattuk Londonnak a gyönyörű és virtuóz szabású, fekete Nyíri Éva kabátot. Tóth-Kern Enikő cipőtervező, akinek munkái New York-i kiállításokra utaznak, és én egyszerűen szerelmes vagyok a kreációiba! Ez a cipő, amit kivittünk, ez egyszerűen észbontó a tömör fém sarkával és a formájával. Kaluczki Anikó fodrászmester a Hajas Szalonból, aki segített életre kelteni az elképzelésünket, majd egy kicsit meg is fűszerezte, és kiképzett, hogy azt Londonban meg is tudjam csinálni. Wéber Boglárka, a M.A.C trénere, aki olyan professzionális anyagokkal látott el, melyek számomra a projekthez nélkülözhetetlenek voltak, viszont Budapesten nem kaphatóak. Larion Oscar sminkmester, akinek mindig volt egy bíztató szava hozzám. A barátaim és a családom. Nagyon köszönöm mindannyiuk bizalmát, bíztatását, nélkülük nem sikerült volna! Most mindenki láthatja, hogy egy-egy ilyen nemzetközi szereplés azért sok ember együttes munkája, és bár Londonba ketten utaztunk Sárával, az ő segítségük is nagyon kellett, hogy felkészülten érkezzünk, így el tudjuk végezni egy egész csapat munkáját.


– Mennyire találtad technikásnak, nehéznek a feladatot?

– A sminkverseny idei témája a "Wild Kingdom" vagyis a "Vad Királyság" volt. Munkánkhoz a természet teremtményei, vagyis az emlősök, a madarak, a hüllők, a halak adták az ihletet. A versenyben nem volt semmilyen megkötés, a fantázia szabadon szárnyalhatott, a kretativitást külön pontozták. Én végül a tervezésben a madaraknál kötöttem ki, de a smink kialakulásában fontos szerepe volt a modellemnek, Sárának is, mert az ő arca, az ő karaktere, megjelenése is vezérelt. Szerintem a modell választás egy ilyen verseny egyik leglényegesebb lépése, én nagyon komolyan vettem ezt. Sára számomra a tökéletes választás volt.
A sminkben is vonzanak a rendhagyó dolgok, akár a designban, akár az anyaghasználatban, és szeretek a két kezemmel alkotni. Ebben a projektben, a sminkben is használtam papírt és nyers porcelánt. A fejdíszt is én terveztem, majd készítettem el papírból, csipkéből, hajból, valamint a szempillát is magam készítettem, amit a póthajból vágtam formára. A haj egyébként annyira jól sikerült, hogy a zsűri megkérdezte Sárát, hogy az igazi haja-e.
Mivel még ezelőtt sosem versenyeztem, kimondhatatlanul izgatott voltam. A döntőbe jutás örömmámorát pár óra múlva pánik váltotta fel, de még ez is építő jelleggel hatott rám. Bár, bizonyosan még jobban izgultam volna, ha már akkor tudom, hogy kik fognak bennünket zsűrizni! (Michael Key, Lois Burwell, Valenté Frazier, Leonard Engelman, Dany Sanz!) Saját magamat, a saját határaimat is le kellett küzdenem. Mikor a versenyidő elkezdődött, már csak arra koncentráltam, hogy mindent meg tudjak csinálni, amit szeretnék, mert nem futhatok ki az időből.

 – Hogyan láttad a nemzetközi mezőnyt?
– Sejtettem, hogy erős lesz a londoni mezőny, főleg, hogy Kökény Judit, a másik magyar versenyző is ott volt, akit természetesen hírből ismertem már. Számomra ezért is külön öröm volt a nyolcban lenni. Itt már mindenki nyert, aki megmutathatta magát. Nem kis dolog sok száz jelentkező közül eljutni ide. Mindenki igyekezett elvégezni azt a munkát, amiért Londonba utazott, és maximálisan kitenni magáért. Egy pillanat sem ment kárba a versenyidőből, mindenki becsülettel és keményen végigdolgozta a rendelkezésre álló két órát.
A kiállítás szerves részei voltunk, nem zárták el a verseny területét a látogatóktól. Sőt, pódiumot emeltek nekünk, ott dolgoztunk mind a nyolcan. Mindenki extra figyelemmel kellett, hogy végezze a munkáját, mert elég kis helyünk volt, és ha rosszul mozdultunk, meglökhettük a mellettünk vagy mögöttünk dolgozó versenytársunkat. Kétoldalról és a tükrök közötti réseken az alkotási folyamatot végig figyelemmel lehetett kísérni. De olyasmivel nem tudtunk foglalkozni, hogy ez most zavar-e minket vagy sem. Szerintem mindenki transzban és teljes erőbedobással dolgozott! Én is pont elkészültem mindennel: sminkkel, hajjal, ruhával, mire letelt az utolsó perc is, és Heather Wisner managing editor szólította a modelleket a zsűrizéshez. Jó érzés volt, hogy aztán ketten magyarok két trófeát is elhozhattunk.

 


– Így utólag, ha lenne lehetőséged rá, változtatnál valamit a sminkeden?

– Talán még néhány leheletfinom részletet tennék bele, gondolok itt a textúrák játékára és a fényekre. De alapvetően elégedett vagyok, mert a végeredmény maximálisan tükrözi az ízlésemet, ami lehet, hogy mások számára kissé avantgard.

 


– Milyen visszajelzéseket kaptál a versenyen és a verseny óta eltelt napokban?
– Fantasztikusan jókat! Ez már a versenyen elkezdődött, miután a modellek visszajöttek a zsűrizésből, és várakoztunk, hogy megkezdődjön az eredményhidetés, már akkor is többen odajöttek fotózni és gratulálni. Nagyon boldogok voltunk. Hát még akkor, amikor meghallottuk, hogy mi vagyunk a második helyezettek! Együtt sírtunk Sárával, alig bírtuk összeszedni magunkat! Nagyon sokan jöttek fotózni, gratulálni. Rengetegen készítettek közös képet Sárával, érdeklődtek, hogy mit és hogyan csináltam. Mindenki olyan izgatott volt, és akadt, aki azt is megosztotta, hogy amikor megpillantotta Sárát, kirázta a hideg, annyira tetszett neki a munkám! Többen voltak, akik azt mondták, hogy számukra mi voltunk az elsők. Aztán itthon is érkeztek az elismerő szavak olyan szakemberektől, és számomra fontos emberektől, akik nekem nagyon sokat jelentenek. Végtelenül inspiráló ez.

 

 

Az IMATS versenyén Kökény Judit, Sipos Zita tanulója a bronzérmet nyerte el.


– Milyen terveid vannak most a jövőre nézve?
– Folytatom a tanulást! Sok nagyszerű könyvvel tértem haza Londonból, amiket alig várom már, hogy áttanulmányozhassak. Gláser Ágival van pár fotózási tervünk, melyeknek hamarosan szeretnénk nekiállni.Szöveg: Bertalan Viktória és Varga Ildi
Fotó: Loszman Levente

Olvasóink értékelése:  / 0
ElégtelenKitűnő 

You have no rights to post comments

Kiemelt hirdetések

Professzionális márkák

Legolvasottabb írások

Interjú / Sikerre született kozmetika
  Csanádyné Soós Brigitta álmai szépségszalonját hozta létre, amikor megalkotta a siófoki...
Interjú / Van még határ a frizurakészítésben? Beszélgetés Bódi Ákossal
  Bódi Ákos, a TiGi Európai Kreatív Igazgatójának vezetésével került megrendezésre...
Interjú / Bronzérmes a férfiválogatott
Bronzérmes a férfiválogatott! „Álomvilágból valóság lett” – interjú Cseh Istvánnal...