Belépés

Szakma Sztár Fesztivál és SZKTV 2015.

 

 

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2015-ben nyolcadik alkalommal rendezte meg a Szakma Kiváló Tanulója Versenyt (SZKTV), valamint az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyt (OSZTV). Ezek országos döntőjére a VIII. Szakma Sztár Fesztiválon 2015. április 27-29. között Budapesten, a Hungexpo Vásárközpont G és F pavilonjában került sor, melynek megnyitó ünnepélyén Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke is részt vett. A megnyitó keretében aláírásra került a EuroSkills 2018. budapesti megrendezéséről szóló megállapodás is.

 

A versenyen 39 szakképesítés tanulói indulhattak, fordulói az elődöntő, a válogató és a döntő voltak. Az elődöntőkön országosan közel 4600 fő vett részt, melyeket a korábbi éveknek megfelelően a területi kamarák bonyolítottak le. A válogatókba bekerült 410 versenyző elsősorban gyakorlati illetve gyakorlati jellegű feladatokat oldottak meg. A végső megmérettetésre, a döntőre a háromnapos Szakma Sztár Fesztiválon került sor, ide 195 diák jutott be. A szakmai versenyen az idén a tanulók 82%-a kapott felmentést a teljes szakmai vizsga letétele alól.

 

A verseny ideje alatt a WorldSkills 2015. évi versenyére a már korábban kiválasztott versenyzők versenyszituációnak megfelelő „bemutatókat” tartottak, mint például a Szépségápolás kategóriában induló, Beke Barbara is. A bemutató során is megmutatkozott, hogy a szépészeti szakmák példamutatóan tudnak együttműködni a közös cél, a szépészet sikereinek érdekében. A versenyzőt felkészítő és támogató csapat tagjai is jelen voltak: a kozmetika szakmából Linhart Rita (a Keszthelyi Asbóth Sándor Szakiskola), a kéz- és lábápolás szakmából Balogh Lajosné vezetésével a BKIK kéz- és lábápoló szakosztály szervezésében Marnitzné Gál Enikő, Nagy Magdolna, Kuritár Melinda és Halász Virág. A versenyző felkészüléséhez és a kéz- és lábápolás versenyfeladatához szükséges valamennyi anyagot és eszközt a Crystal Nails és a Young Nails biztosította, míg kozmetikai részről a BioTrend Beauty Kft., az Anpé Kft., és a Keszthelyi Asbóth Sándor Szakképző Iskola támogatásában részesült.

A szépségápolási bemutató mindkét nap számos érdeklődő fiatalt vonzott.

 

A fodrászati rész körül is a megszokott folyamatos érdeklődés volt tapasztalható, a kétnapos versenyen elkészített frizurák kedvelt beszédtémák voltak a Hungexpón megfordulók között. Mint Szécsényi Istvántól, a BKIK Egészségügyi Szolgáltató osztály elnökétől, az SZKTV 2015. verseny fő szervezőjétől megtudtuk, az idei versenyre 274 fodrásztanuló jelentkezett, akik közül az elméleti dolgozat megírása után 14-en vehettek részt a gyakorlati elődöntőn. Az áprilisi döntőn 7 fodrásztanuló és felkészítői vettek részt. A verseny jegyzője Aranyiné Farkas Magdolna, az Erzsébet Királyné Szakiskola igazgatója volt, a tanulók munkáját Hajas László, Kökény Ferenc és Szécsényi István értékelték. A versenyt érdeklődéssel kísérte és személyes jelenlétével emelte Fekete Balázs, a BKIK alelnöke, a Kézműipari tagozat elnöke is.

A szervezők ezúton köszönik a verseny támogatóinak, a Wella Professionals, a Schwarzkopf Professional, a L'Oréal Professionnel, a Joico, a Revlon és az Alfaparf márkaforgalmazóknak a felajánlásokat.

A verseny eredményét a zárónapi díjátadó ünnepségen hirdették ki:

1. helyezett: Orosz Orsolya

(Hódmezővásárhelyi Szakképző Iskola Kalmár Zsigmond Tagintézménye), felkészítője:  Cseh István és  Meszlényi Tamásné

2. helyezett: Fórizs Nikoletta

(Erzsébet Királyné Szépészeti Szakközépiskola, Budapest), felkészítője Kászonyi Ildikó és Kászonyi Gergő

3. helyezett: Prajczer Melinda

(Handler Nándor Szakképző Iskola, Sopron), felkészítője: Haraszthy Ildikó

 

A díjátadó ünnepségen az Euroskills verseny támogatásáért a Hajas Kft. elismerő oklevelet kapott.

A versenyek és a fesztivál szlogenje: „A jó szakma felér egy diplomával!”

 

Képek:

 


Fodrászsiker az SZKTV-n

 

A 2015. évi Szakma Kiváló Tanulója fodrászversenyen a hódmezővásárhelyi Meszlényi Tamásné idén először indult el, rögtön két tanulóval került a döntőbe. Amit Orosz Orsolya meg is nyert. A versenyre való felkészülésről, az élményekről Meszlényiné Marikát kérdeztük.

"Orosz Orsolyával a tanulmányainak kezdete óta foglalkozom, 3 országos versenyen vettünk már részt (Kézműves Kupa, Szabolcs Kupa és a Budapest Open) ezelőtt, mindig előkelő dobogós helyezés volt a vége. Orsi született tehetség, ritka az, amikor elméleti tudás, a gyakorlati szorgalom és készség egy fiatalban egyszerre megtalálható. Igazság szerint Orsi nem akart indulni, de az iskola tudta, hogy nagyon jó képességű tanuló, így a hódmezővásárhelyi Kalmár Zsigmond tagintézmény tanárai biztatták, hogy induljon a Szakma Kiváló Tanulója versenyen. Így írta meg az első fordulós elméleti feladatsort. A több száz diák közül került be a 16 legjobb közé, így az elődöntőben gyakorlati feladatokat kellett teljesítenie. Még jó, hogy Orsin kívül még három tanítványom részesült ebben az örömben, így együtt vettünk részt a budapesti részversenyen, melynek Erzsébet Királyné Szépészeti Szakiskola adott otthont. Nagyon izgultunk mindannyian, és nagyon örültünk, amikor kiderült, hogy két versenyző bekerült az ország 6 legjobb fodrásztanulója közé, és ott lehet a Szakma Sztár Fesztiválon, a budapesti Hungexpón.

Összesen több mint három hónap intenzív felkészülési időnk volt a versenyre, mivel a versenyfeladatok megegyeznek a hivatalos szakmunkásvizsga követelményeivel, a többi diáktól korábban kellett számot adni a versenyzőknek a tudásukból. A felkészítésben természetesen több kollégám is segítette a gyerekeket: Labádi Ilona elméleti oktató és Cseh István gyakorlati oktató.

Nagyon erős volt a mezőny, nagyon felkészült és tehetséges tanulókkal és az őket felkészítő nagy nevű kollégákkal találkozhattunk a páston. A versenyen nagyon jó csapat jött össze, a versenyzők és a felkészítő tanárok igazi csapatmunkával támogatták egymást a végső döntőn, a kétnapos, nagyon megterhelő versenyen. Ezúton gratulálok minden versenyzőnek és felkészítőnek, igazán nagy élmény volt velük az első SZKTV-m.

Az eredményhirdetést fáradtan és feszülten vártuk. Nagyon színvonalas munkákat láttam a tanulóktól, így csak a lelkem mélyén reménykedtem, hogy mi is dobogós helyre kerüljünk. Aztán, amikor a nevünket hallottuk, alig akartam hinni a fülemnek, hogy nyertünk. Óriási volt az öröm. A másik, döntőbe jutott tanítványom, Piti Anita az ötödik helyen végzett az országos döntőben. Szerintem bebizonyítottuk, hogy van értelme a megfeszített, kemény oktatói munkának, érdemes indulni egy ilyen színvonalas versenyen, és örülni az eredménynek, bármi legyen is az."

Adatok forrása: www.szakmasztar.hu
Szöveg: Remek Annamária
Fotó: Kászonyi Gergő és remeka.hu

Olvasóink értékelése:  / 2
ElégtelenKitűnő 

Kiemelt hirdetések

Professzionális márkák

Legolvasottabb írások

Rendezvénytudósítás / Kézműves Kupa 2015
2015. március 22-én Miskolcon találkoztak a szépségszakmák és képviselőik, mindazok, akik...
Rendezvénytudósítás / V. MEZŐTÚRI FODRÁSZVERSENY
Idén már ötödik alkalommal rendezte meg Kozmáné Zsóka és lánya, Kozma Izabella azt a...
Rendezvénytudósítás / A HCF TROPHY Louvre színpadán
Tonomárné Dancsó Erika a 2016 HCF TROPHY Louvre színpadán! A bemutatóról napi...